Menu Close

Lietuvos širdies asociacija kardiologus sukvietė į Alytų

Vakar Alytaus miesto teatre darbą pradėjo dvyliktoji intensyvios kardiologijos ir skubios medicinos konferencija. Lietuvos širdies asociacija, kasmet vis kitame mieste rengianti respublikines konferencijas, šiemet pasirinko Dzūkijos sostinę. Iš visos šalies į Alytų atvykę įvairių medicinos įstaigų kardiologai, vaikų kardiologai, anesteziologai-reanimatologai, širdies ir kraujagyslių chirurgai, endokrinologai, neurologai, psichiatrai, radiologai, fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojai, klinikiniai farmakologai, laboratorinės medicinos, šeimos, vidaus ligų gydytojai, akušeriai ginekologai, slaugos specialistai darbą tęsia ir šiandien.

grigarav
Profesorius P. Šerpytis (antras iš kairės) turėjo apie ką pasikalbėti su sveikatos apsaugos ministre R. Šalaševičiūte. Greta jų – Alytaus miesto vicemerė V. Gibienė, Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės direktorius A.Vasiliauskas ir Alytaus miesto meras V. Grigaravičius

Pagyros komandiniam darbui
Dar prieš konferenciją paklaustas, ko tikimasi iš intensyvios kardiologijos ir skubios medicinos konferencijos, Alytaus apskrities Stasio Kudirkos ligoninės direktoriaus pavaduotojas medicinai Dmitrijus Kačiurinas sakė: „Tikimės išgirsti daug naujų žinių. Ypač kelia pagarbą tokie konferencijos moderatoriai kaip Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų profesoriai  kardiologas Pranas Šerpytis ir Vidaus ligų centro vadovas Virginijus Šapoka.“

kac
Alytaus apskrities Stasio Kudirkos ligoninės direktoriaus pavaduotojas medicinai Dmitrijus Kačiurinas

Prof. P.Šerpytis konferencijos dalyvius pasirengė supažindinti su 2014 metų Amerikos širdies asociacijos gairėmis ūminio miokardo infarkto be ST segmento pakilimo gydyme  bei pakalbėti tema „Naujieji geriamieji antikoaguliantai ar vitamino K antagonistai?“ Prof. V.Šapoka ketino supažindinti su tiesioginio veikimo antikoaguliantų poveikio vertinimo iššūkiais.
Konferencijai startą davė perkusininkas Arkadijus Gotesmanas. Įžangos žodį taręs prof. P.Šerpytis tokią netradicinę pradžią pateisino teiginiu, kad kardiologijai perkusijos garsai tinka. Profesorius priminė, kad pirmoji konferencija prieš dvylika metų buvo surengta taip pat Dzūkijoje, Druskininkuose. Ši konferencija papildyta skubia medicina.
„Alytus – tas miestas, kuris ėmė rodyti bendradarbiavimo pavyzdį. Komandinis alytiškių medikų darbas su Kauno ir Vilniaus kardiologais padėjo sumažinti mirčių nuo širdies ligų“, – pastebėjo P.Šerpytis.

Kardiologijos skyriaus planavimas ir aprūpinimas pavyzdingas
Konferencijos dalyviams sveikinimo žodžių skyrė sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė. Garbi viešnia teigė, kad kardiologai yra tie žmonės, kurie kasdien klauso širdžių plakimo. Šiandien girdime retorinį klausimą, ar sustabdysime širdies ligų epidemiją. Ši konferencija – dar vienas žingsnis pažaboti širdies ligas. Joje išsakytos mintys, viliasi ministrė, duos gerų rezultatų.
Konstruktyvaus darbo linkėjo Lietuvos kardiologų draugijos pirmininkas prof. Germanas Marinskas.
„Šiandien miestiečiai turi jaustis saugesni, Alytaus mieste tiek kardiologų nėra buvę“, – tokiu pastebėjimu kalbą pradėjo Alytaus apskrities Stasio Kudirkos ligoninės direktorius Artūras Vasiliauskas.
Jis pasidžiaugė  aktyviu bendradarbiavimu su Kauno klinikomis ir Vilniaus universitetine ligonine. Nuo 2008 metų turimu reanimobiliu su sukomplektuota skubiosios pagalbos įranga kasmet į šias aukštesnio lygio ligonines skubiai nuvežama iki 500 ligonių. A.Vasiliauskas konferencijos dalyvius pakvietė apsilankyti Alytaus ligoninės Kardiologijos ir kituose skyriuose. Kad Kardiologijos skyrių aplankyti verta, patikino ir prof. P.Šerpytis, teigdamas, jog šio planavimas ir aprūpinimas pavyzdingas, yra iš ko pasimokyti, kaip įrengti tokius skyrius.
Kad tokia svarbi konferencija vyksta Dzūkijos sostinėje, pasidžiaugė miesto meras Vytautas Grigaravičius. Pasakęs, kad nė viena profesija taip glaudžiai nesusijusi su žmogumi kaip mediko – ji konstatuoja žmogaus atėjimą ir išėjimą, – linkėjo svečiams ir savo miesto medikams produktyvaus darbo.

IMG_0793
Sveikatos apsaugos ministrė R. Šalaševičiūtė susidomėjusi apžiūrėjo reanimobilyje įrengtą skubios pagalbos įrangą

Praktine patirtimi dalysis ir alytiškė
Sveikatos apsaugos ministrė R.Šalaševičiūtė rado laiko apžiūrėti prie žmonių sveikatos išsaugojimo labai prisidedantį sukomplektuotą skubiosios pagalbos reanimobilį bei apsilankyti Stasio Kudirkos ligoninėje. Čia susitiko su Alytaus regiono gydymo įstaigos vadovais ir aptarė šiandieninę jų padėtį.
Vienintelė intensyvios kardiologijos ir skubios medicinos konferencijos lektorė iš Alytaus regiono Alytaus apskrities Stasio Kudirkos ligoninės anesteziologė-reanimatologė Živilė Deimantavičienė šalyje nauja patirtimi dalysis šiandien. Jos pranešimo tema „Plaučių arterijos trombinės embolijos gydymas trombolitikais. Alytaus miesto patirtis“.

IMG_0659
Alytaus apskrities Stasio Kudirkos ligoninės anesteziologė-reanimatologė Živilė Deimantavičienė

IMG_0763
Konferencijos dalyviai vos tilpo Alytaus miesto teatro mažojoje salėje

Alytaus Naujienos
Aldona KUDZIENĖ